Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ
Ο χώρος της διατροφής συνεχώς εξελίσσεται. Το Scienceweb.gr και οι ειδικοί του σας παρουσιάζουν τα τελευταία νέα της αγοράς τροφίμων. Φροντίζουμε τα μέλη του Scienceweb.gr να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις. Ποτέ πίσω από αυτές.
Ημερομηνία | |
---|---|
23.11.15 | Κάτι δεν πάει καλά στην αγορά των δημητριακών |
Οι εταιρείες Kellogs και General Mills έχουν αποδεχθεί ότι κάτι δεν πάει καλά στην αγορά των δημητριακών τα τελευταία χρόνια με τη ζήτηση να έχει παρουσιάσει μικρή κάμψη. Έτσι αποφάσισαν να δουν τι φταίει έτσι ώστε να ανακάμψουν το 2016. Έτσι η Kellogs στοχεύει στην αύξηση των προϊόντων με μούσλι και με ζεστό χυλό αλλά και σνακς όπως τα Pringles ενώ η General Mills θα βασιστεί σε προϊόντα που δεν έχουν γλουτένη και την αφαίρεση των γλυκαντικών και χρωστικών ουσιών από τα προϊόντα της. | |
23.11.15 | Η έρευνα στα προβιωτικά αυξάνεται με την ζήτηση σε γιαούρτι |
Η εταιρεία Danon ανακοίνωσε την ίδρυση μίας ένας ερευνητικής υποτροφίας στον χώρο των προβιωτικών ύψους 25.000 δολαρίων. Στόχος της εταιρείας είναι η διερεύνηση όλων των θετικών επιδράσεων των προβιωτικών στην υγεία και η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού γι’ αυτές. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, η έρευνα στα προβιωτικά έχει γνωρίσει ραγδαία αύξηση με πάνω από 100 νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις το μήνα. | |
12.10.15 | Η Nespresso της Nestle προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της Αμερικάνικης αγοράς |
Η Nespresso της Nestle ανακοίνωσε ότι χτίζει ένα νέο εργοστάσιο αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ και Καναδά. Το νέο εργοστάσιο θα αναλάβει την παρασκευή ταμπλετών καφέ καθώς και των ομώνυμων καφεμηχανών. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην πόλη Romond της Ελβετίας και θα καλύπτει και τις ανάγκες για καφέ σε μεγάλες κούπες κι όχι μόνο σε μικρά ποτηράκια όπως όλοι γνωρίζουμε. Θα εργάζονται περίπου 125 υπάλληλοι φέρνοντας τον συνολικό αριθμό ατόμων που εργάζονται για τη Nespresso στην Ελβετία στους περίπου 2.300. | |
12.10.15 | Μπάρες με υψηλή πυκνότητα μικροθρεπτικών στοιχείων για την υγεία των παχύσαρκων ατόμων; Έτσι μας λέει η μελέτη CHORI |
Η μελέτη CΗORI έδειξε ότι η κατανάλωση μίας μπάρας με υψηλή πυκνότητα σε μικροθρεπτικά στοιχεία και φυτική ίνα για δύο μήνες δεν θα κάνει τα παχύσαρκα άτομα αδύνατα αλλά μπορεί να προκαλέσει ευνοϊκές μεταβολικές προσαρμογές. Η δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό FASEB J δείχνει ότι οι συγκεκριμένες μεταβολικές προσαρμογές μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιοαγγειακής νόσου. Ιδιαίτερα στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με μικρότερη εκδήλωσης φλεγμονής υποδεικνύοντας ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια. Μπορεί αυτές οι μπάρες να αποδειχθούν πολύτιμες για τη βελτίωση της υγείας για άτομα με προβλήματα διαχείρισης του σωματικού τους βάρους. | |
25.05.15 | Μπορεί η προβιοτική ινσουλίνη να βελτιώσει τον έλεγχο της όρεξης και να μειώσει τη θερμιδική πρόσληψη σε παχύσαρκα παιδιά; |
Η εταιρεία Beneo Orafti Synergy1 Chicori υποστηρίζει ότι τα νέα της διατροφικά συμπληρώματα με βάση τις ίνες από φυτικές ρίζες μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση βάρους των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών βελτιώνοντας τη ρύθμιση της όρεξής τους και κατά συνέπεια μειώνοντας την θερμιδική πρόσληψη από αυτά. Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά. Τα προβιοτικά αυτά συμπληρώματα αύξησαν τα μπιφιδοβακτήρια (bifidobacteria) στο έντερο ταυτόχρονα με μά εμφανή τάση μείωσης του σωματικού λίπους στον κορμό αυτών των παιδιών. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό FASEB J. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ανοίγει μία νέα σελίδα στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας και ότι το νέο της προϊόν συνδυάζει αποτελεσματικότητα και καλή γεύση. Αυτή η μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα σε μία σειρά μελετών που υποστηρίζουν ότι οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Μάλιστα μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature έδειξε ότι οι μικροοργανισμοί του εντέρου διαφέρουν μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων ατόμων και ότι όταν παχύσαρκα άτομα χάνουν βάρος αλλάζουν και την ταυτότητα αυτών μικροοργανισμών δείχνοντας έτσι ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν κάποιο ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Νομίζουμε ότι το όλο θέμα αξίζει να τραβήξει την προσοχή των διαιτολόγων. | |
28.12.14 | Αλλαγή στον τρόπο σκέψης σχετικά με τα χημικά συντηρητικά των τροφίμων και ποτών – Η σημασία της ετικέτας |
Η μεγάλη ζήτηση για πιο καθαρά και υγιεινά ποτά και τροφές από το καταναλωτικό κοινό αλλά και για πιο ξεκάθαρες ετικέτες πάνω σε αυτά τα προϊόντα οδηγεί τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών στην αντικατάσταση των τεχνητών και διαφόρων χημικών συστατικών των προϊόντων τους από πιο φυσικά υλικά. Ο κατάλογος των συστατικών των τροφίμων και ποτών που αναγράφεται πάνω στις ετικέτες επηρεάζει τον ένα στους 2 καταναλωτές αναφορικά με την απόφαση του τι θα αγοράσουν σύμφωνα με μελέτες. Ο χαρακτηρισμός “Χωρίς προσθετικά/συντηρητικά” βρίσκεται πάνω στις ετικέτες 1 από τα 5 νέων προϊόντων παγκοσμίως. Η Kalsec®offers προσφέρει πλέον μία πλήρη σειρά φυσικών βοτάνων και καρυκευμάτων καθώς και γλυκαντικών και αντιοξειδωτικών στοιχείων ως εναλλακτική στα προηγούμενα τεχνικά δημιουργημένα χημικά συστατικά των τροφίμων της. | |
Ημερομηνία | |
28.12.14 | Πρωτεΐνες από σιτάρι; |
Το στάρι αποτελεί βασική πηγή για τη δημιουργία των δημητριακών προϊόντων και είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και υγιεινό. Αποτελεί επίσης και μία πολύ αξιόπιστη πηγή φυτικών πρωτεϊνών συμβάλλοντας στην διαδικασία μυοσκελετικής ανάπτυξης. Η Meripro® είναι μία σειρά προϊόντων με βάση την πρωτεΐνη από σταρένια γλουτένη. Αυτά τα προϊόντα έχουν επιδείξει εξαιρετική διαλυτότητα σε ένα μεγάλο εύρος τιμών του pH και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα υλικά σε διάφορες διατροφικές συνταγές. Φαίνεται μάλιστα από έρευνες ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη ή διατήρηση της μυϊκής μάζας και αναγνωρίζεται επίσημα από τις Ευρωπαϊκές αρχές τροφίμων και ποτών. | |
Ημερομηνία | |
16.10.14 | Sustamine, ένα νέο όπλο εναντίον της αφυδάτωσης και υπέρ της αθλητικής απόδοσης; |
H Sustamine® δεν είναι παρά ένα διπεπτίδιο (L-αλανίνη και L-γλουταμίνη) που είναι σταθερό σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και παρουσίας πολλών οξέων, αρκετά διαλυτό και μπορεί να προμηθεύσει τον οργανισμό με ικανοποιητικές ποσότητες γλουταμίνης. Έτσι, χρησιμοποιείται αρκετά στην κλινική διατροφή ως πηγή γλουταμίνης αφού δεν παρουσιάζει τα προβλήματα διαλυτότητας της χορηγούμενης καθαρής γλουταμίνης. Μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση της γλουταμίνης από το διπεπτίδιο αφού μπει στο σώμα προσφέρει ένα ικανοποιητικό ερέθισμα αύξησης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, βελτίωση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος, παροχή ενέργειας και βελτίωση της ενυδάτωσης του σώματος. Το διπεπτίδιο της Sustamine απορροφάται πολύ πιο εύκολα από μεγαλύτερα πεπτίδια ή πρωτεΐνες λόγω μεγέθους ή ακόμη και από μεμονωμένα αμινοξέα. Μεταφέρεται στα κύτταρα από μεταφορείς στην μεμβράνη των κυττάρων σχετικά γρήγορα επιταχύνοντας την απορρόφησή τους σε σχέση με τις πρωτεΐνες. Επίσης, τα διπεπτίδια δεν χρειάζονται έξτρα ενέργεια για να διασπαστούν όπως τα μεγαλύτερα μόρια. Η γρήγορη μεταφορά των αμινοξέων που μεταφέρουν αυτού του είδους τα διπεπτίδια πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάληψη (π.χ. μετά από έντονη άσκηση) αφού μεταφέρουν δύο αμινοξέα στο κύτταρο ταυτόχρονα χωρίς επιπλέον ενεργειακό κόστος και επιπλέον αυξάνουν τη διαλυτότητα και τη σταθερότητα των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται. Μία μελέτη μελέτησε την ταχύτητα μεταφοράς της ελεύθερης γλουταμίνης και της γλουταμίνης που βρίσκεται στην Sustamine στο αίμα (πλάσμα) και βρήκε ότι η τελευταία όχι μόνο παρουσίασε σημαντικά πιο γρήγορη απορρόφηση της γλουταμίνης στην κυκλοφορία αλλά και διατήρησε τα επίπεδα της γλουταμίνης στο αίμα για περισσότερη ώρα (4 ώρες ενώ η ελεύθερη γλουταμίνη παρέμεινε εκεί για 2 μόνο ώρες). Η Sustamine βελτιώνει επίσης και τον έλεγχο των υγρών του σώματος παρατείνοντας την κόπωση που αισθάνεται κάποιος όταν ασκείται έντονα και χάνει υγρά λόγω εφίδρωσης γιατί αυξάνει τους ηλεκτρολύτες και την πρόσληψη και μεταφορά υγρών μέσω του εντέρου διότι αυξάνει την μεταφορά ιόντων μέσα από τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες. Η αποτελεσματικότητα της Sustamine στη βελτίωση της απόδσης στον αθλητισμό δοκιμάστηε πρόσφατα σε επαγγελματίες μπασκετμπολίστες εξετάζοντας αν η χορήγησή της μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια του σουτ και τον χρόνο αντίδρασης τους σε συνθήκες: α) χορήγησης υγρών, β) χορήγησης Sustamine (1g Sustamine/500ml water) και γ) καμίας χορήγησης. Η μελέτη ανέφερε ότι η χορήγηση Sustamine μπόρεσε να διατηρήσει καλύτερα και για περισσότερο χρόνο την απόδοση των αθλητών σε σχέση με την χορήγηση μόνο νερού. Η χορήγηση Sustamine προκάλεσε τα ίδια αποτελέσματα και όταν δόθηκε σε αθλητές αντοχής αυξάνοντας τον χρόνο εξάντλησής τους σε συνθήκες ήπιας αφυδάτωσης πάντα σε σύγκριση με το απλό νερό. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η Sustamine βελτιώνει την πρωτεϊνική σύνθεση και μειώνει την πρωτεϊνική διάσπαση στους μύες προσφέροντας ένα θετικό ισοζύγιο αζώτου. Επίσης, η χορήγηση Sustamine φαίνεται ότι βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα και του συκωτιού αναστέλλοντας τη μεταφορά βακτηριδίων και τοξινών από το έντερο στην κυκλοφορία. Επίσης, φαίνεται ότι βοηθάει και τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, η χρήση της Sustamine σε διάφορες κλινικές μελέτες βρέθηκε ότι είναι ασφαλής χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες τόσο σε μελέτες με ζώα όσο και σε μελέτες με ανθρώπους. Η Sustamine διασπάται στα δύο αμινοξέα από τα οποία αποτελείται αφού μεταβολιστεί πρώτα. Έχει φυτική προέλευση, δεν περιέχει αλλεργιογόνα λόγω των μεθόδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται και δεν περιέχει προσθετικά υλικά και συντηρητικά. Όταν δίνεται σε συνδυασμό με άλλα διατροφικά στοιχεία όπως ηλεκτρολύτες ή βιταμίνες παραμένει σταθερή. Και τέλος, δεν έχει προβλήματα γεύσης. Η παρουσίαση αυτή έγινε εξαιτίας της ποσότητας δεδομένων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια για τη δράση του συγκεκριμένου διπεπτιδίου και πιστεύουμε ότι πρέπει να το έχετε υπόψη σας. | |
15.07.14 | Μία αντικαρκινική μελέτη μπορεί να έχει πρωτοφανή επίδραση στην αγορά αλλά και στην υγεία |
Ο όρος Κάβα (kava) υποδηλώνει μία σειρά υδατικών εκχυλισμάτων από τις ρίζες του φυτού piper methysticum που σερβίρεται ως παραδοσιακό αναψυκτικό στους κατοίκους των νησιπων του Νότιου Ειρηνικού ωκεανού. Ένα μίγμα τέτοιων συστατικών κάβας που δεν παρουσιάζει καμία από τις γνωστές αρνητικές στο συκώτι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό αντικαρκινικό συμπλήρωμα λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση της κάβας, και συγκεκριμένα των συστατικών της που ονομάζονται καβαλακτόνες, με τα πολύ χαμηλά ποσοστά συγκεκριμένων μορφών καρκίνου στους κατοίκους των νησιών του Νότιου Ειρηνικού. Μάλιστα, οργανικά εκχυλίσματα αυτού του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια για την καταπολέμηση του άγχους. Ωστόσο τα προϊόντα με βάση την κάβα έχουν αποτελέσει αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας εξαιτίας της τοξικής επίδρασής τους στο συκώτι τα τελευταία 10 χρόνια με αποτέλεσμα ή να απαγορευτεί η χρήση του ή να εκδοθούν προληπτικές συστάσεις για τη χρήση του. Ωστόσο, η αντικαρκινική επίδραση των συστατικών της κάβας σε τρωκτικά είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά σε αναφορά του τοξικολογικού προγράμματος των ΗΠΑ το 2011. Αλλά, οι δημοσιευμένες αρνητικές επιδράσεις της κάβας στο συκώτι το είχαν θέσει στην ουσία εκτός της αγοράς βοτάνων. Παρόλα αυτά, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότας στις ΗΠΑ βρήκαν ένα συνδυασμό συστατικών της Κάβας με αντικαρκινική δράση και χωρίς τοξική επίδραση στο συκώτι. Μάλιστα, αυτοί οι επιστήμονες βρήκαν ότι η καθημερινή χορήγηση κάβας εμπόδισε την εξάπλωση του όγκου κατά 99% στα ποντίκια που χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη μελέτη του καρκίνου του πνεύμονα σε ανθρώπους. Μάλιστα, κάποια ζώα δεν ανέπτυξαν καθόλου όγκο στους πνεύμονες. Επίσης, ο τραυματισμό του DNA από καρκινογόνες ουσίες του καπνού περιορίστηκε σημαντικά με τη χρήση της κάβας. Αυτή η πρωτοφανής ανακάλυψη θα έχει σημαντικότατες προεκτάσεις στο μέλλον όχι μόνο για την αγορά βοτάνων αλλά και για τον τομέα της υγείας. Γι’ αυτό όλοι περιμένουν με αγωνία τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ταυτοποιήσουν τα συστατικά της κάβας που είναι υπεύθυνα για την τοξική επίδραση στο συκώτι και τα απομονώσουν, είναι πιθανό να αναπτυχθούν βοτανικά εκχυλίσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του άγχους δίνοντας μία άλλη διάσταση στην αγορά βοτανικών συμπληρωμάτων. Ο αναπληρωτής καθηγητής Chris Xing (βασικός συγγραφέας της δημοσιευμένης μελέτης) πιστεύει ότι η κάβα μπορεί να έχει καλή ή κακή δράση στην υγεία ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της. Από εδώ και μετά λοιπόν, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της ερευνητικής πιστοποίησης των θετικών επιδράσεων της κάβας αλλά και την εμπορική της εξέλιξη ως συμπλήρωμα στην αγορά. Μπορείτε να δείτε τη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιώντας την παρακάτω αναφορά: Leitzman P, Narayanapillai SC, Balbo S, Zhou P, Upadhyaya P, Shail AA, O’Sullivan MG, Hecht SS, Lu J, Xing C. Kva blocks 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pridyl)-1-boutanone-induced lung tumorigenesis in association with reducingO6-methylguanine DNA adduct in A/J mice. Cancer Prevention Research, 7: 86-96, 2014. | |
15.07.14 | Μία αγωγή δείχνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος μόλυνσης προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους |
Οι περιπτώσεις μόλυνσης προϊόντων αδυνατίσματος με σιμπουτραμίνη δεν αποτελεί νέα είδηση. Ωστόσο, μία αγωγή που κατατέθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ αποδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα που μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια προϊόντα και τον ύπουλο τρόπο που διεισδύουν στην αγορά. Μία γυναίκα, η Shaina Theodore, ισχυρίστηκε ότι αγόρασε χάπια διαίτης σε ένα κατάστημα υγιεινών τροφών στο Brooklyn με την επωνυμία Natural Lipo X. Αν και δεν αναγράφεται στην ετικέτα, το συγκεκριμένο σκεύασμα περιέχει καφεΐνη, σιμπουτραμίνη, μία δραστική φαρμακευτική ουσία και φαινοφθαλείνη (ισχυρό καθαρτικό). Η ενάγουσα ζήτησε ένα φυσικό λιπολυτικό προϊόν και της έδωσαν το συγκεκριμένο. Το ίδιο είχε γίνει κι ένα χρόνο νωρίτερα. Μετά από μερικές ημέρες χρήσης του προϊόντος, η ενάγουσα δεν μπορούσε να κοιμηθεί και εμφάνισε ψυχωτικά συμπτώματα και μεγάλη επιθετικότητα προς τους άλλους. Αν και αυτά τα συμπτώματα έχουν μειωθεί, το βασικό πρόβλημα παραμένει και της δημιούργησε αρνητικές καταστάσεις στην εργασία της. Για όσους δεν γνωρίζουν, η σιμπουτραμίνη κατασκευάστηκε πρόσφατα από την εταιρεία Abbott Laboratories και διαφημίστηκε στην αγορά ως λιποδιαλυτικό προϊόν με την εμπορική επωνυμία Meridia. Αποσύρθηκε από την αγορά το 2010 με απόφαση της FDA εξαιτίας της υψηλής συχνότητας καρδιακών επεισοδίων από χρήστες του προϊόντος με καρδιολογικά προβλήματα. Η ανάλυση του Lipo X έδειξε ότι περιείχε σιμπουτραμίνη που αν και σε ιχνοποσότητες μπόρεσε να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έκανε σωστό ποιοτικό έλεγχο. Ωστόσο, οι αρχές δεν μπορούν να ανακαλύψουν ποιος το κατασκεύασε αφού δεν υπάρχει κωδικός πάνω στο σκεύασμα. Το παράξενο εδώ είναι ότι η ενάγουσα έκανε αυτό που έπρεπε κι αυτό που συμβουλεύουν οι εταιρείες: απέφυγε το ιντερνέτ και αγόρασε το προϊόν από αναγνωρισμένο κατάστημα υγιεινών τροφών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το υπό εξέταση προϊόν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα σιμπουτραμίνης και φαινοφθαλείνη, διεγερτικών δηλαδή και καθαρτικών. όποιος το έφτιαξε είναι εγκληματίας και θα πρέπει να φύγει από την αγορά, δηλώνουν οι δικηγόροι της ενάγουσας. | |
15.07.14 | Ένας αρχαίος σπόρος σιτηρών πλούσιος σε ω-3 |
Η Chía είναι ένας ελαιώδης σπόρος σιτηρών ο οποίος διαφέρει από άλλα παρόμοια φυτά της ίδιας κατηγορίας στην περιεκτικότητά του σε λίπος. Ένα 63% της συνολικής συγκέντρωσης λίπους αυτού του φυτού είναι της μορφής απαραίτητων ωμέγα-3 σε μορφή α-λινολενικού οξέος (ALA). Αυτή ιδιότητά του το καθιστά την καλύτερη φυτική πηγή ωμέγα-3. Το ALA είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας και υπάρχουν αρκετές επιστημονικές ενδείξεις για τη θετική του επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και μάλιστα στον ίδιο βαθμό με άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ζωικής προέλευσης. In addition to its extremely high Omega-3 content, Η Chia διαθέτει κι άλλα συστατικά που την κάνουν ελκυστική για κατανάλωση από τον άνθρωπο όπως αντιοξειδωτικά, ίνες, πρωτεΐνη και μέταλλα (φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος και ψευδάργυρος). | |
15.07.14 | Αντικατάσταση των αυγών από το OptiSol® 3000 |
Το OptiSol® 3000 ήταν ο νικητής στον διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων του 2013 “IFT Food Expo® Innovation Award” και αποτελεί μία πολύ λειτουργική και οικονομική λύση με καλή διατροφική αξία για την αντικατάσταση του αυγού σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιητικής. Αυτό οφείλεται σε μία μοναδική σύνθεση λιναρόσπορου και πρωτεϊνης Owing to a unique formulation of flaxseed and πρωτεΐνης γάλατος που επιτρέπει την αντικατάσταση του στεγνού ολόκληρου αυγού χωρίς όμως την απώλεια της ποιότητας της γεύσης που αγαπούν οι καταναλωτές. Επειδή φτιάχνεται από λινάρι είναι φθηνό και με δυνατότητα εκτεταμένης αποθήκευσης αλλά και εύκολου χειρισμού. Ένα προϊόν για το οποίο θα ακούτε αρκετά στο μέλλον. | |
15.07.14 | Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί διαφημιστικών ισχυρισμών για οφέλη στην υγεία από διάφορα τρόφιμα μειώνει τις διαφημίσεις με ανάλογους ισχυρισμούς για τα ωμέγα-3 |
Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί διαφημιστικών ισχυρισμών έχει μειώσει τις ανάλογες διαφημίσεις για τα ωμέγα-3. Αν και ο αριθμός των εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων σε ωμέγα-3 συνεχίζει να αυξάνει τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των διαφημίσεων που συνδέουν τα ωμέγα-3 με οφέλη στην υγεία έχει μειωθεί. Σύμφωνα με έρευνα στην Ολλανδική αγορά, το 2008 το 2,3 των γαλακτοκομικών προϊόντων που διαφημίστηκαν είχαν ως περιεχόμενο τα ωμέγα-3 ενώ το ποσοστό αυτό έπεσε στο 1,5% το 2013. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εταιρείες βασίζονται στο ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πλέον αρκετά καλά τα οφέλη της κατανάλωσης ωμέγα-3 και δεν χρειάζεται πλέον να τα διαφημίσουν. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά γι’ αυτά τα προϊόντα, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ασία. Στις ΗΠΑ τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν το 3,8% των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στο 2013 ενώ στην Ασία το αντίστοιχο νούμερο είναι 2,6%. Στις ΗΠΑ μάλιστα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για γάλα ενισχυμένο με ωμέγα-3. Αυτό το γάλα αποτελεί το 8% του γάλακτος στις ΗΠΑ ενώ παγκοσμίως αυτό το νούμερο είναι 3%. | |
15.07.14 | Goodbye weight watchers, hello weight wellness: |
Τα φυσιολογικά, μη-εξειδικευμένα, φαγητά (και προγράμματα) είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η άνοδος της πρωτείνης και της αθλητικής διατροφής μαζί με την καλύτερη γνώση περί διατροφής και την εξατομίκευση της διατροφικής πρακτικής μέσω του ιντερνέτ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι γι’ αυτό. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου από τη σημαντική μείωση της δημοτικότητας διασήμων προγραμμάτων απώλειας βάρους όπως το slim-fast (Unilever), τα weight watchers και Jenny Caig (Nestle) τα οποία βασίζονταν σε ένα κοινό που υπήρχε προ πενταετίας. Οι πωλήσει του slim-fast μειώθηκαν κατά 80% ενώ η Nestle πουλάει την επιχείρηση Jenny Craig. Οι καταναλωτές πλέον και οι ειδικοί της αγοράς επιζητούν μία πιο εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση βασισμένη σε φυσικά τρόφιμα η οποία μάλιστα συνάδει με τις μοντέρνες εμπορικές τάσεις. Η διαχείριση του βάρους (weight management) δεν αποτελεί πλέον μία ειδική κατηγορία τροφίμων. Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει σκεπτικό σχετικά με το βάρος και τις διατροφικές τους επιλογές σε καθημερινή βάση. Έτσι, η τάση πλέον είναι η weight wellness και αυτό υποστηρίζεται από τις εταιρείες τροφίμων και ποτών. | |
15.07.14 | Η αρνητική διαφήμιση επηρεάζει τις πωλήσεις των αθλητικών ροφημάτων |
Λίγο πριν την κατάθεση αγωγών εναντίων εταιρειών που κατασκευάζουν αθλητικά ροφήματα, η πρόθεση των αρχών για θέσπιση νομοθεσία που θα διέπει τη διαφήμιση τέτοιων ροφημάτων και η αρνητική διαφήμιση από τα ΜΜΕ έχει κάνει πολλούς καταναλωτές (6 στους 10 Αμερικάνους) να αμφισβητούν την ασφάλεια αυτών των ενεργειακών ποτών. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν κέρδη μέχρι το 2018 επειδή οι καταναλωτές τα θεωρούν πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα προϊόντα. Πολλοί επίσης τα θεωρούν βολικά ενώ σε πολλούς αρέσει και η γεύση τους. Ωστόσο, αρκετοί καταναλωτές έχουν επηρεαστεί από την αρνητική διαφήμιση αμφισβητώντας την υγιεινή του ενώ πολλοί τα θεωρούν ακριβά. Οι εταιρείες μάλλον θα πρέπει να απαντήσουν στις κατηγορίες. | |
28.04.14 | O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ απορρίπτει δικαστικό αίτημα ορισμού του τι είναι “φυσικό τρόφιμο” και τι δεν είναι – αφορά εταιρείες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων |
Ο FDA έστειλε επιστολή σε 3 δικαστές οι οποίοι χειρίζονται αγωγές εναντίον κατασκευαστών γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (ΓΤΤ) στην οποία απορρίπτει το δικαστικό αίτημα για συνεργασία με τις εταιρείες για να αποφασιστεί αν τα ΓΤΤ μπορούν να χαρακτηριστούν “φυσικά” τρόφιμα. Με άλλα λόγια, οι δικαστές ζητούν να μάθουν αν και υπό ποιες προϋποθέσεις τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που έχουν παραχθεί από γενετικά τροποποιημένους σπόρους μπορούν να χαρακτηριστούν με τον όρο “φυσικά”. Στο παρελθόν υπήρξαν δικαστές που έβγαλαν απόφαση σε ανάλογες υποθέσεις χωρίς να συμβουλευτούν τον FDA. Όχι όμως και ο δικαστής Rogers ο οποίος περιμένει την άποψη της FDA για να εκδώσει την τελική του απόφαση. Ο FDA όμως αρνήθηκε να αναμιχθεί σε αυτή τη διαδικασία επειδή δεν ήθελε να εμπλακεί στη διαφωνία μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών. Υποστηρίζει ότι ήδη υπάρχει ο ορισμός του φυσικού τροφίμου: κάτι που δεν περιέχει κάτι συνθετικό ή τεχνητό συμπεριλαμβανομένων και όλων των χρωστικών προσθετικών ανεξάρτητα προέλευσης. Ένας τέτοιος ορισμός μπορεί να έχει προεκτάσεις που ξεπερνούν τα ΓΤΤ. Θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την αγορά τροφίμων. Π.χ. τις γλυκαντικές ουσίες. Η όλη υπόθεση έχει να κάνει με τη χρήση του όρου “φυσικό τρόφιμο” στις ετικέτες και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. Πολλοί από αυτούς που αντιδρούν στους ισχυρισμούς των ακτιβιστών, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζονται ως φυσικά και τα οποία δεν είναι αφού οι καλλιέργειες από τις οποίες προέρχονται τα συστατικά τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “φυσικές”. | |
28.04.14 | Η ζάχαρη σε πολιορκία |
Η αντικατάσταση της ζάχαρης από ίνες στην σοκολάτα μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ζάχαρης από τη μείωση της ποσότητας. Ωστόσο αυτή η λύση μπορεί να είναι πιο ακριβή. Σύμφωνα με την ομάδα “δράση εναντίον της ζάχαρης”, ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης κατά 30% μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αντικατάστασής της σε προϊόντα όπως η σοκολάτα. Το ίδιο έγινε και με το αλάτι του οποίου η χρήση μειώθηκε παγκοσμίως. Προτείνεται η αντικατάσταση της ζάχαρης με ίνες οι οποίες έχουν πολύ πιο υγιείς επιδράσεις από τη ζάχαρη. Έτσι, όχι μόνο θα αυθηθεί η κατανάλωση ίνας παγκοσμίως αλλά θα μειωθεί η θερμιδική πρόσληψη αφού η ζάχαρη περιέχει 4 kcal ανά γραμμάριο ενώ οι ίνες μόνο 2. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των φυτικών ινών σε προϊόντας όπως οι σοκολάτες είναι μία πιο ακριβή διαδικασία από αυτή της ζάχαρης αφού οι πρώτες θα επηρεάσουν τη γεύση και την απορρόφηση του προϊόντος. Άρα, θα χρειαστεί η προσθήκη συστατικών που θα εξουδετερώσουν αυτές τις αρνητικές επιρροές των φυτικών ινών. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη αποτελεί μία ανεπιθύμητη πηγή θερμίδων η οποία φέρει μερίδιο ευθύνης για την αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων από τη ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Μάλιστα, έχει διαρρεύσει ότι ο ΠΟΥ προτίθεται να μειώσει ακόμη παραπάνω αυτή την οδηγία (στο 5%) εξαιτίας νέων ερευνητικών δεδομένων που συνδέουν τα σάκχαρα με την παχυσαρκία. Η προσδοκία των οργανισμών υγείας είναι μία μείωση της κατανάλωσης σακχάρου κατά 30% μέσα στην επόμενη τετραετία. | |
28.04.14 | Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προσπαθεί να απαγορεύσει τη χρήση των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων. |
Η FDA των ΗΠΑ πρότεινε την μεταβολή του στάτους των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων (ΡΗΟ) στην προσπάθειά της να τα αποβάλει τα τρανς λίπη από την Αμερικάνικη διατροφή.Αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα εταιρείας παραγωγής όσπριων σόγιας όπως η Qualisoy. Άνθρωποι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι αν οι άνθρωποι της FDA αποφασίσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να ορίσουν ένα λογικό χρονοδιάγραμμα αφού το 16% περίπου των όσπριων σόγιας που χρησιμοποιούνταν το 2012 στην παραγωγή τροφίμων ήταν μερικώς υδρογονωμένα. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 2004 (ήταν το 50%) λόγω της αποτελεσματικότητας των ετικετών στα πακέτα τροφίμων που δήλωναν την περιεκτικότητα σε τρανς λίπη. Οι εταιρείες τροφίμων θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρόνο να βρουν τα κατάλληλα υποκατάστατα των ΡΗΟ, λένε οι εκπρόσωποι της Qualisoy. Οι άνθρωποι της αγοράς σκέπτονται τη χρήση των δια-εστεροποιημένων ελαίων (μέσω της χρήσης χημικών ή ενζύμων τα έλαια γίνονται πιο στέρεα ή πιο σταθερά) ως την καλύτερη επιλογή για την αντικατάσταση των ΡΗΟ. Ωστόσο, χρειάζεται κάποιος χρόνος για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της αγοράς. Η FDA υποστηρίζει τα πλήρως υδρογονωμένα έλαια, όπως τα δια-εστεροποιημένα έλαια, αφού αυτά δεν οδηγούν σε παραγωγή λιπών τρανς. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους επιλογές για την αντικατάσταση των ΡΗΟ, αφού υπάρχουν; Μάλλον γιατί αυτές οι εναλλακτικές δεν αναμιγνύονται τόσο καλά όσο τα ΡΗΟ σε πολλά τρόφιμα, πολλοί καταναλωτές δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τρόφιμα από φοινικέλαιο ή κορεσμένα λίπη και φυσικά γιατί τα ΡΗΟ προσφέρουν μικρότερο κόστος στις εταιρείες. Ποια θα είναι λοιπόν η επόμενη γενιά υψηλών ολεϊκών ελαίων από όσπρια σόγιας από εταιρείες όπως η Mosanto και η Dupont Pioneer; Κι αυτή η νέα γενιά θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς; Οι καλλιέργειες του 2014 που θα μαζευτεί το φθινόπωρο θα δώσει περίπου 100 εκ. λίβρες ελαίων τα οποία θα μπουν στην αγορά το 2015. Η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σταδιακά και το 2018/9 αναμένεται να φθάσει τις 3 δισ. λίβρες και το 2023 τα 9 δισ. Η τιμή αναμένεται να πέσει όταν η παραγωγή ελαίων θα φθάσει μία κρίσιμη μάζα. Η επόμενη γενιά ολεϊκών ελαίων από όσπρια σόγιας θα έχει μεγαλύτερη διατηρησιμότητα και σταθερότητα, μηδέν λίπη τρανς και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. | |
31.12.13 | Το Zeppelin Group τώρα και στην Αγγλία |
Ο όμιλος Zeppelin, γνωστή πολυεθνική εταιρεία στην αγορά τροφίμων και ποτών, επεκτείνεται τώρα στην Αγγλία αφού εξαγόρασε τον όμιλο Reimelt-Henschel και είναι υπεύθυνος για την γραμμή παραγωγής της τελευταίας | |
31.12.13 | Το Zeppelin Group χτίζει νέο εργοστάσιο παρασκευής φαγητού στη Γερμανία |
Ο όμιλος Zeppelin προχώρησε στην ανακοίνωση ολοκλήρωσης ενός νέου και άρτιου τεχνολογικού κέντρου παρασκευής φαγητού στην πόλη Rodermark της Γερμανίας. Με αυτή την επένδυση, ο συγκεκριμένος όμιλος στοχεύει στο να παραμείνει επικεφαλής στον τομέα της τεχνολογίας παρασκευής τροφίμων. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε με τα υψηλότερα κριτήρια υγιεινής και προσφέρει τις πιο μοντέρνες συνθήκες δοκιμασίας πρώτης ύλης σε μορφή σκόνης, κόκκου ή υγρού. Επίσης διαθέτει τη ζώνη του πελάτη (όπως την ονομάζει) με αίθουσες συνεδριάσεων και εκπαίδευσης. |
|
31.12.13 | Η Yoplait σταματά διαφήμιση νέου προϊόντος της |
Η επίσημη αρχή για την ακεραιότητα των διαφημίσεων στην Αγγλία διέταξε την εταιρία Yoplait να αποσύρει την διαφήμιση του νέου προϊόντος της Calin+ διότι ο ισχυρισμός της σχετικά με την επίδραση του προϊόντος στη βελτίωση της υγείας των οστών δεν ήταν τεκμηριωμένος. Η αρχή αυτή έδρασε μετά από διατύπωση παραπόνων από διάφορους ενδιαφερόμενους. Η διαφήμιση ανέφερε ότι η βιταμίνη D (συν το ασβέστιο) που περιείχε το γιαούρτι της Yoplait μπορούσε να αυξήσει τη συγκέντρωση ασβεστίου στα οστά κάνοντάς τα πιο δυνατά προστατεύοντάς τα από τα κατάγματα. Η αρχή διαφήμισης της Αγγλίας ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση έδινε την λάθος εντύπωση ότι ο συνδυασμός βιταμίνης D και ασβεστίου του προϊόντος προστατεύει από τα κατάγματα αφού δεν είναι τεκμηριωμένο. Η Yoplait από τη μεριά της απάντησε ότι ο στόχος της ήταν να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την αξία των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών για την υγεία των οστών και όχι να διαφημίσει τον συγκεκριμένο τύπο γιαουρτιού. | |
31.12.13 | Νέα μεγάλη επένδυση της Fonterra στη Νέα Ζηλανδία |
Η Fonterra θα επενδύσει πάνω από 63 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παρασκευής γάλακτος και κρέμας σε πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία στη Νέα Ζηλανδία σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες της Ασιατικής αγοράς για γαλακτοκομικά προϊόντα με παρασκευή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η νέα γραμμή παραγωγής θα μπορεί να παρασκευάζει 95 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος και κρέμας υψηλής παστερίωσης κάθε χρόνο. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, οι ανάγκες για γάλα υψηλής παστερίωσης αυξάνονται κατά 3,3% ετησίως ενώ το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικές συσκευές όπως τα ψυγεία ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας. | |
31.12.13 | Η Unilever και η Nestle πιέζουν την Oxfam να πείσει και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν τους κανόνες της αγοράς τροφίμων |
Η Oxfam αποτελεί μία μη κυβερνητική οργάνωση που αποτελείται από 17 οργανώσεις και κινείται σε 90 χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της πείνας σε όλο τον κόσμο. Μετά την καταδικαστική έκθεση της Oxfam για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς τροφίμων, η Unilever και η Nestle διαμαρτυρήθηκαν ότι η Oxfam έχασε μία ευκαιρία να διευρύνει τη συζήτηση σχετικά με τους κανόνες της αγοράς τροφίμων παγκοσμίως. Η Unilever πιστεύει ότι οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να ενωθούν σε μία τέτοια προσπάθεια και να τονισθούν περισσότερο οι προσπάθειες που ξεκινούν σε αυτό τον τομέα τώρα. Πρέπει δηλαδή να τονιστούν περισσότερο οι καλές προσπάθειες όπως αυτές που κάνουν η Unilever και η Nestle. Μάλιστα η Nestle ανακηρύχθηκε η πιο ηθική εταιρεία στον χώρο των τροφίμων. | |
31.12.13 | Η Nestle ξεκίνησε νέα καμπάνια στις ΗΠΑ |
Η Nestle ξεκίνησε μία καμπάνια με τίτλο «Balance your plate” ή σε ελεύθερη μετάφραση «ισορρόπησε το πιάτο σου» αφού έρευνες δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι ακολουθούν τις διεθνείς οδηγίες διατροφής μόνο στο 2% του χρόνου ( 7 από τις 365 ημέρες του χρόνου). Η καμπάνια περιλαμβάνει διατροφικά πλάνα σε καθημερινή βάση με επίκεντρο τα κατεψυγμένα φαγητά της Nestle αφού έρευνες και πάλι δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι θεωρούν τα έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά αυτόνομα γεύματα και συχνά δεν προσθέτουν σε αυτά πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Τα νέα αυτά φαγητά είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν 2.000 θερμίδες σε καθημερινή βάση περιέχοντας όμως όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Η Nestle πιστεύει ότι εκτός από την επιχειρηματική της δραστηριότητα έχει και ευθύνη στο κοινωνικό της έργο προασπίζοντας τη σωστή διατροφή. | |
31.12.13 | Η Fonterra εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με κίνδυνο αλλαντίασης σε προϊόντα με σκόνη πρωτεΐνης |
Η Fonterra, μεγάλη εταιρεία παρασκευής τροφίμων, εξέδωσε προειδοποίηση ότι κάποια προϊόντα της με σκόνη πρωτεΐνης που μπήκαν στον αλυσίδα τροφής παγκοσμίως μπορεί να είναι μολυσμένα με μικρόβια που προκαλούν αλλαντίαση. Για το λόγο αυτό ζήτησε από όλους τους πελάτες της να κάνουν έλεγχο των σχετικών της προϊόντων με στόχο την απομάκρυνσή τους από τα ράφια. Η σχετική ειδοποίηση ανακοινώθηκε στην εφημερίδα της εταιρείας τον Μάρτιο του 2013 αλλά μέχρι τώρα δεν καταχωρήθηκαν κάποια παράπονα από πελάτες της. | |
31.12.13 | Η Chobani κέρδισε τον διαγωνισμό Ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ |
Το γιαούρτι Chobani επιλέχθηκε ως το προτεινόμενο Ελληνικό γιαούρτι από τις υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Εθνικό Πρόγραμμα Σχολικού Γεύματος». Υπερνικώντας άλλες εταιρείες παρασκευής Ελληνικού γιαουρτιού. Οι κρατικές υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ επιθυμούν να εισάγουν ένα γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη όπως το Ελληνικό σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Αϊντάχο, η Αριζόνα και το Τεννεσί. Η Chobani είχε την καλύτερη οικονομική προσφορά (1,40 δολάρια ανά κεσεδάκι μίας λίβρας) ενώ θεωρείται και ως η εταιρεία με το καλύτερο Ελληνικό γιαούρτι. Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα μοιραστούν 200.000 λίβρες Ελληνικού γιαουρτιού στα σχολεία των παραπάνω πολιτειών. | |
31.12.13 | Η ολιγοφρουκτόζη μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των γαλακτοκομικών |
Έρευνα έδειξε ότι η ολιγοφρουκτόζη μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των γαλακτοκομικών παρά τη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη όπως στα προϊόντα της εταιρείας Stevia. Η ολιγοφρουκτόζη μπορεί και δίνει ίδια γεύση όπως και η σουκρόζη χωρίς όμως τη σουκρόζη. Η μελέτη έγινε από την Sensus η οποία ανέπτυξε ένα λογισμικό για να υπολογίσει και να βελτιστοποιήσει τη γεύση των γιαουρτιών. |