Κέντρα Θαλασσοθεραπείας και Spa – Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας και Spa στην υπηρεσία της υγείας, της ομορφιάς κα της ευεξίας

 Οι ευεργετικές ιδιότητες των νερών που αναβλύζουν από ορισμένες φυσικές πηγές έγιναν ευρέως γνωστές από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιήθηκαν αρχικά κυρίως για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και στη συνέχεια, με την πάροδο των χρόνων, η χρήση τους διευρύνθηκε, αποσκοπώντας και στην ικανοποίηση των γενικότερων εννοιών της ευεξίας (wellnes) και της ομορφιάς. Έτσι, γεννήθηκε ο ιαματικός τουρισμός με αποτέλεσμα τα ιαματικά λουτρά να εξελιχθούν στις μέρες μας στα σύγχρονα κέντρα θαλασσοθεραπείας και Spa (Salus per Aqua, που μεταφράζεται ως Υγεία μέσω του Νερού).
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από την αποκοπή του ανθρώπου από τη φύση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας μέσα σε πλαίσια ανταγωνισμού και αβεβαιότητας. Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι η κακή ποιότητα ζωής του ατόμου, με κύρια στοιχεία την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, την απομόνωση, το άγχος και την εμφάνιση πολλών άλλων ψυχικών και σωματικών παθήσεων. Τα σύγχρονα Spa, προσαρμοσμένα στη σημερινή εποχή, έχουν ως στόχο να εξαλείψουν τη νοσηρή αυτή κατάσταση και να βοηθήσουν τον άνθρωπο να βρει ξανά την ισορροπία του.
Στο χώρο των Spa απολαμβάνει κανείς στιγμές χαλάρωσης, επαφή με τη φύση, εναλλακτικές θεραπείες, περιποιήσεις αισθητικής, αθλητικές δραστηριότητες, ισορροπημένη διατροφή, όλα τους πλήρως εναρμονισμένα με τη φιλοσοφία του «ευ ζην». Ως αποτέλεσμα είναι η σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου και η ψυχική του ανάταση. Οι πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών μειώνονται δραστικά, αυξάνονται οι προοπτικές ευημερίας του ατόμου ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί μία θετική στάση ζωής.
Σήμερα έχουν διαμορφωθεί διαφόρων ειδών Spa, ανάλογα με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν. Έτσι, υπάρχουν τα Ημερήσια Spa (Day Spa), Spa Περιπέτειας (Adventure Spa), Spa Προορισμού (Destination Spa), Spa σε Κρουαζιερόπλοιο (Cruise Spa), Spa σε Θέρετρο (Resort Spa), Ιατρικό Spa (Medical Spa), Ολιστικό Spa (Holistic Spa), Spa Ιαματικών Πηγών και Spa Τρίτης Ηλικίας.
Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μορφολογικό και φυσικό περιβάλλον, κατέχοντας παράλληλα μια πραγματικά ευνοϊκή γεωγραφική θέση, καθώς είναι περικυκλωμένη από θάλασσα. Παρόλα αυτά, αν και η έννοια των Spa υπήρχε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται οργανωμένη αξιοποίηση της δύναμης του θαλασσινού νερού και των ιαματικών πηγών στον τομέα της υγείας και της ομορφιάς. Ωστόσο, ήδη έχουν δημιουργηθεί αρκετά ξενοδοχεία και λοιπές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα που διαθέτουν μοντέρνα κέντρα θαλασσοθεραπείας και Spa με άριστο εξοπλισμό και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, τα οποία είναι εφάμιλλα των καλύτερων Spa ανά τον κόσμο και καθιστούν τη χώρας μας σε έναν ιδανικό προορισμό για Spa.

  • Anderson F. (1990), Story of the spa, Architect Review, Vol 184, No1099, pp50-54
  • Cockerell N. (2010), Spas and health resorts in Europe, Travel and Tourist Analyst, No1, pp53-77
  • Didaskalou E. and Nostos D. (2009), The role of climatic and bioclimatic conditions in the development of health tourism product. Anatolia, Vol 14, No2, pp107-126
  • Kombol T. (2010), Thalassotherapy and health tourism, Tourism and Hospitality Management, Vol 2, No2, pp 299-30
  • Low E. (2006), Spas in Europe, Leisure Manag, Vol 9, No2, pp 46-48
  • National Tourism Organization of Greece. (2000), Guide of thermal springs and spa resorts
  • Sebastian I. (2005), Health and SPA tourism, Spa Australasia, Vol 13, pp 36-43
  • Weber K. (2007), Outdoor Adventure Tourism, A Review of Research Approaches. Annals of Tourism Research, 28(2), 360-377
  • World Health Organization (2006), “Guidelines for safe recreational water environments, Volume 2, Swimming pools and similar environments”
  • Από την Παναγιώτα Καράτση

    Τμήμα αισθητικής και κοσμητολογίας